Mantelzorg in Nissewaard: van inzicht naar uitvoering

Nikki Daenen is beleidsmedewerker Samenleving bij de Gemeente Nissewaard en houdt zich bezig met het ondersteunen van mantelzorgers


Het ondersteunen van mantelzorgers in Nissewaard, gericht op het voorkomen van overbelasting en het vergroten van hun draagkracht staat centraal in mijn werk. We wisten onvoldoende over wat mantelzorgers écht nodig hebben in de gemeente Nissewaard. Het was belangrijk om eerst inzicht te krijgen in hun behoeften, zodat we ons aanbod beter konden afstemmen en effectiever konden ondersteunen.

Beleidsmatig vraagstuk

De gemeente Nissewaard vroeg zich af hoe mantelzorgers beter ondersteund kunnen worden, zodat zij hun zorgtaken kunnen blijven vervullen zonder overbelasting. Vanuit de Uitvoeringsagenda Mantelzorg 2024-2026 wordt ingezet op gerichte ondersteuning en daarom lieten zij voorafgaand aan het opstellen van de uitvoeringsagenda Het Onderzoekshuis de behoeften van diverse groepen mantelzorgers in kaart brengen, van jong tot oud.


Mijn belangrijkste doel in het werk is om mantelzorgers in alle leeftijdscategorieën te helpen zich gehoord, erkend en ondersteund te voelen, zodat ze hun belangrijke rol in onze samenleving kunnen blijven vervullen zonder overbelasting.

De inzet van kwalitatief onderzoek

Nikki geeft aan dat zij via collega’s in contact kwam met Het Onderzoekshuis. In Nissewaard was er te weinig bekend over de specifieke behoeften en leefwereld van mantelzorgers. Er zijn wel activiteiten en beloningen, maar sluiten die wel aan? Toen bleek dat bestaande data ontoereikend was, werd kwalitatief onderzoek ingezet om inzicht te krijgen in hun belevingswereld, motivaties en barrières.

“Het onderzoek gaf ons niet alleen inzicht in wat mantelzorgers drijft en tegenhoudt, het onderzoek liet bijvoorbeeld ook zien dat mantelzorgers niet alleen tijdens hun zorgtaken ondersteuning nodig hebben, maar ook na afloop van deze intensieve periode behoefte hebben aan hulp en erkenning.”

 

Wat loste het onderzoek op?

Het onderzoek bracht in beeld wat mantelzorgers in Nissewaard echt nodig hebben om hun zorgtaken vol te houden zonder overbelasting. Het leverde concrete inzichten op die direct toepasbaar zijn in beleid, communicatie en ondersteuning.


Het onderzoek gaf concrete inzichten in de behoeften van mantelzorgers, waaronder een grote behoefte aan erkenning en waardering, duidelijke communicatie en een toegankelijk ondersteuningsaanbod. Dankzij het onderzoek weten we nu beter hoe we mantelzorgers kunnen bereiken en ondersteunen. Het werd zichtbaar hoe divers de doelgroep is en dat ondersteuning maatwerk vereist. Het heeft ons handvatten gegeven om gericht aan de slag te gaan.

Implementatie

De inzichten uit het onderzoek zijn meegenomen in de Uitvoeringsagenda Mantelzorg 2024–2026 en op basis daarvan zijn al mooie eerste stappen gezet om het ondersteuningsaanbod beter aan te laten sluiten op de praktijk. Ook professionals gaven aan wat zij nodig hebben om de samenwerking met mantelzorgers te versterken.


We hebben na het onderzoek al mooie stappen gezet, maar er is nog meer te doen. Professionals hebben ook aangegeven hoe ze hun samenwerking met mantelzorgers willen verbeteren..

Het Onderzoekshuis

Voor dit onderzoek werkte de gemeente Nissewaard samen met Het Onderzoekshuis. Door het spreken met moeilijk bereikbare doelgroepen, kreeg de gemeente diepgaand inzicht in de leefwereld van mantelzorgers. Die inzichten hielpen om praktische en haalbare verbeteringen te formuleren.


“De samenwerking met Het Onderzoekshuis was erg waardevol. Ze hebben ons geholpen om de leefwereld van mantelzorgers beter te begrijpen en praktische oplossingen aan te dragen. Het hoeft niet altijd heel groot. 
Dankzij het onderzoek heeft de gemeente nu een heldere basis om mantelzorgers te ondersteunen en hun welzijn te verbeteren.” 

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.