Hulp bieden na een life event werpt vruchten af

life events

Een life event is een ingrijpende gebeurtenis in het leven en kan zowel negatief als positief zijn. Soms zien we zo’n event aankomen en soms overvalt het ons compleet. We kunnen ons er dan ook niet altijd op voorbereiden.

Een life event is van invloed op de mate van tevredenheid en geluk, ondanks dat het een positieve gebeurtenis kan zijn. We krijgen er bijvoorbeeld zorgen of stress van, omdat er van alles bij komt kijken. Het creëert een nieuwe situatie in je leven. Het kan je woonsituatie veranderen, je financiële situatie of je gezinssituatie. 

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van veel voorkomende life events: 

  • Je verliest je baan;
  • Je verliest een dierbare;
  • Je gaat trouwen;
  • Je gaat scheiden; 
  • Je krijgt een levensbedreigende ziekte;
  • Je gaat met pensioen;
  • Je krijgt kinderen.

 

Het effect van een life event

Heb je weleens te maken gehad met één of meerdere life events? Waarschijnlijk wel! In onze onderzoeken zien wij dat een life event een grote impact kan hebben op het leven, waaruit duidelijke oorzaak-gevolg relaties ontstaan. Dit geldt voor zowel positieve als negatieve events. Een oudere man die na jarenlang samen te zijn geweest met zijn vrouw vereenzaamt en zichzelf isoleert als gevolg van het event ‘je verliest een dierbare’. Of een vrouw die wordt gediagnosticeerd met een levensbedreigende ziekte, waardoor ze geestelijk en fysiek niet meer hetzelfde kan dan voorheen en wat veel impact heeft op haar financiën en haar sociale netwerk. Of het krijgen van een baby, waardoor je uit balans raakt.

HET! moment om te signaleren en te ondersteunen

Een life event overkomt iedereen en iedereen gaat er anders mee om. Het enige wat we zeker weten is dat er een gevolg aan het event vastzit, waardoor het gedrag verandert.  Dit is hét moment voor organisaties om een hulpvraag te signaleren en ondersteuning te bieden. Ook als de mensen zelf niet om hulp vragen, is het van belang om  proactief te zijn. Zeker als we te maken hebben met kwetsbare groepen mensen die hulp kunnen gebruiken, ook al geven ze dit niet altijd toe. 

Life events worden meestal gemeld bij organisaties

Meestal is het zo dat een life event wordt vastgelegd bij een organisatie. Zo wordt bijvoorbeeld een overlijden, een geboorte of een huwelijk vastgelegd bij de gemeente. Bij ziekte is het bekend bij de huisarts of bij de arts in het ziekenhuis en bij het verliezen van een baan is de werkgever betrokken en vaak wordt het UWV hiervan op de hoogte gebracht. Het kunnen verschillende organisaties zijn die kunnen signaleren, ondersteunen door zelf ondersteuning te bieden of door te verwijzen en/of de vinger aan de pols te houden.

In de praktijk

Helaas ervaren wij in onze onderzoeken dat gevolgen van een life event zoals overmatig drank- en drugsgebruik, verwaarlozing of schulden, te laat gesignaleerd worden. Hierdoor zijn de problemen al zodanig, dat een lange termijnaanpak nodig is omdat er sprake is van multiproblematiek. 

Het handelen direct op het moment na een life event kan mogelijke problematiek voorkomen of de ernst ervan verminderen. Er ligt voor organisaties een kans om bij een life event een hulpvraag te achterhalen en ondersteuning te bieden door een organisatie of een samenwerking met meerdere organisaties. Als iemand niet direct hulp wenst kan er toch hulp nodig zijn en om de hulpvraag te achterhalen is het een kwestie van investeren in de relatie om een vertrouwensband op te bouwen, ter voorkoming dat iemand afglijdt. Het vraagt een proactieve houding.

Met kwalitatief doelgroeponderzoek achterhaal je het daadwerkelijke probleem 

Bij Het Onderzoekshuis werken wij op basis van maatschappelijke vraagstukken vanuit opdrachtgevers. Met behulp van social marketing brengen wij de leefwereld in kaart en gaan wij onder andere op zoek naar barrières die de doelgroep ervaart ten aanzien van het maatschappelijke vraagstuk, waarbij je gedragsverandering wenst bij een groep mensen. 

Door in jouw interventies en communicatie rekening te houden met life events, vergroot je de kans op gedragsverandering.  Vaak spelen er andere problematieken die eerst op de juiste wijze moeten worden opgelost, voordat iemand openstaat om ander gedrag te gaan vertonen. 

Het herkennen van en inspelen op life events kan helpen bij het oplossen van jouw maatschappelijke probleem. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met Ida Kersseboom op nummer 06-24557911 of stuur een mail naar ida@onderzoekshuis.

Vond je dit artikel leuk?

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.