Het belang van vrijwilligerswerk

Het belang van vrijwilligerswerk

In Nederland staan we erom bekend dat we elkaar graag helpen. Dit wordt bevestigd in het aantal vrijwilligers dat Nederland kent. Bij vrijwilligerswerk wordt er onbetaald werk verricht in georganiseerd verband ten gunste van anderen of de maatschappij en van de Nederlandse bevolking boven de 15 jaar heeft meer dan 46% minimaal één keer vrijwilligerswerk gedaan in 2019. Toch zien we een vermindering in het aantal Nederlanders dat vrijwilligerswerk doet. Onduidelijk is hoe dit komt. Door de COVID-19 pandemie of het steeds meer individualiseren van de maatschappij?

In ons werk komen wij vaak vrijwilligers tegen

Tijdens onze kwalitatieve doelgroeponderzoeken op locatie zien wij het cruciale belang van de rol van vrijwilliger. Bij vrijwilligers kun je denken aan mantelzorgers, een maatje, trainers of coaches bij verenigingen. Er is in Nederland een grote groep mensen die hulp kan gebruiken in het leven en die hulp wordt vaak aangeboden door vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk via Het Onderzoekshuis

Gelukkig houden steeds meer werkgevers rekening met werknemers die vrijwilligerswerk doen. Bij het Onderzoekshuis mogen we zelfs vrijwilligerswerk doen in werktijd met als reden dat we vanuit ons werk zien hoe belangrijk deze rol is. Iedere werknemer kan vier uur in de maand onder werktijd vrijwilligerswerk naar keuze te doen. Het maakt deel uit van ons werk! 

Wat wij doen voor vrijwilligerswerk

Wij stellen graag ieder van ons team voor aan de hand van onze vrijwilligersrollen. Wie weet brengt het jou op ideeën! 

  • Tessa de Groot is directeur bij Het Onderzoekshuis. Momenteel zit zij ‘in between’ vrijwilligerswerk. Zij heeft zich jaren ingezet voor de Soepbus, een initiatief van het Leger des Heils. 
  • Ida Kersseboom is projectmanager en is daarnaast actief op het gebied van marketing en sales. Voor een langere tijd was zij een taalmaatje en sinds een jaar is zij digitaalmaatje bij Aafje Thuishulp. Naast dat zij ouderen helpt met digitale vragen, heeft ze ook gezellige gesprekken met ouderen van de Thuisplusflat in IJsselmonde waar ze inmiddels een bekend gezicht is. 
  • Sharda Siriram is procesmanager. Zij fungeert als jongerenbegeleider en stimuleert jongeren bij het creëren van toekomstkansen. Dit doet zij voor de Rotterdamse Douwers. Denk hierbij aan ondersteuning bij het zoeken van een woning, het inschrijven voor een opleiding en het opzoeken van sociale contacten. 
  • Lucy Schreutelkamp is onderzoeker en consultant. Zij is vrijwilliger bij Stichting Kinderboerderij De Heij. Zij verzorgt zowel dieren als de leefomgeving op de kinderboerderij. Zo krijgen de dieren wat extra liefde en heeft zij een bijdrage aan het waarborgen van een fijne bezoekerservaring. 
  • Mike Ajawaila is onderzoeker en consultant. Momenteel is hij ‘in between’ vrijwilligerswerk en op zoek naar een nieuwe vrijwilligersrol. Hij heeft zich ingezet als taalmaatje namens Stichting Gilde Rotterdam. Hij hielp anderstaligen bij het Nederlands vaardiger worden; je leert door te doen! 
  • Sheline van der Meer is onderzoeker en consultant. Zij doet vrijwilligerswerk bij de Bibliotheek Rotterdam via de Stichting Unie van vrijwilligers. Als Coach Leesvaardigheid sluit zij aan bij het project ‘Slimme Baby’s’, dat onderdeel is van het landelijke programma ‘Boekstart’. Hier wordt de taal- en spraakontwikkeling en het concentratievermogen van kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar gestimuleerd. 
  • Vita Ouwehand, onze nieuwe onderzoeker, is op afroep vrijwilliger bij Oma’s Soep. Via Oma’s Soep ga je soep langs brengen bij eenzame ouderen. Je brengt de ouderen soep en maakt een praatje en soms maak je samen met de ouderen de soep klaar of drink je gezellig een kopje koffie of thee.

 

Ieder van ons heeft het vrijwilligerswerk zelf uitgekozen, zolang het maar past bij de normen en waarden van Het Onderzoekshuis. Wij hebben het vrijwilligerswerk gevonden viavia, via de onderzoeken die wij doen of op platformen zoals Zorgzaam010, NLvoorelkaar.

Nog meer maatschappelijke winst!

Hiermee creëren we niet alleen samen met onze opdrachtgevers maatschappelijke winst, maar ook in onze rol als vrijwilliger.

Wij zetten ons met deze post dan ook graag in om het vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen in de hoop bij te dragen dat de dalende trend uiteindelijk weer een stijgende trend wordt.

En let wel; met vrijwilligerswerk help je niet alleen een ander of de maatschappij, maar ook jezelf. Het maakt je als persoon rijker en het staat goed op je CV.

Wil je meer weten over onze rol als vrijwilliger of over de werkwijze van Het Onderzoekshuis? Wij vertellen er graag over. Je kunt bellen met Ida Kersseboom op nummer 06-24557911 of mailen naar ida@onderzoekshuis.nl 

Vond je dit artikel leuk?

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.