Nudging inzetten voor het milieu?

Onderzoekshuis Nudging inzetten voor het milieu

Nudging kan voor diverse doeleinden ingezet worden. Inmiddels wordt er ook met nudging geëxperimenteerd om milieuvriendelijk gedrag te promoten.

Verschillende bedrijven en overheidsinstellingen gebruiken nudges om gewenst gedrag te stimuleren. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat mensen gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Het blijkt namelijk dat veel Nederlanders nog steeds milieuonvriendelijk gedrag vertonen, terwijl diezelfde Nederlanders ook aangeven dat ze het milieu belangrijk vinden. Simpele interventies kunnen ervoor zorgen dat mensen hun goede intenties ook daadwerkelijk gaan naleven.

 

Nudging voor het mileu? Hoe dan?

Veranderingen in de omgeving

Kleine aanpassingen in de omgeving kunnen een groot effect hebben. Door bijvoorbeeld voetstappen richting prullenbakken te tekenen, wordt de kans dat mensen hun afval op straat gooien met maar liefst 46 procent verkleind (Aarestrup, 2012).

 

Veranderingen in de default optie

Door de gewenste optie als standaardinstelling aan te bieden, wordt de kans dat een consument voor die optie kiest en daar ook bij blijft, vergoot. Uit een experiment in Duitsland bleek bijvoorbeeld dat 95 tot 99 procent van de klanten van een energieleverancier voor de standaard milieuvriendelijke optie koos en niet switchten naar de goedkopere milieuonvriendelijke optie (Pichert & Katsikopoulos, 2008).

 

Het gebruik van sociale normen

Mensen zijn sociale dieren en volgen vaak het voorbeeld van de mensen om hen heen. Door mensen feedback te geven op hun energiegebruik, en te wijzen op het gebruik van hun buren, vergelijken ze zichzelf met hun buren. Als hun verbruik veel hoger is dan die van hun buren, zullen ze in het vervolg hun best doen om minder energie te verbruiken.

 

Een groene toekomst met nudging

Er zijn dus heel veel mogelijkheden om milieuvriendelijk gedrag te nudgen. Om deze nudges te realiseren is de medewerking van veel verschillende partijen nodig. Als deze partijen overtuigd kunnen worden van het belang en de voordelen van milieuvriendelijk gedrag, kan er met nudging een grote slag worden geslagen.

Eén van de nadelen van nudging is dat er geen langdurig leereffect wordt gecreëerd. Zodra de voetstappen naar de prullenbak worden weggehaald, gooien mensen hun troep weer op straat. Het is dus van belang dat er naast het gebruik van nudges ook interventies plaatsvinden met een duurzamer resultaat. Door campagnes en interventies die gericht zijn op het creëren van bewuste en langdurige gedragsverandering te combineren met nudging, kunnen we samen zorgen voor een duurzamere toekomst.

Stel hier een vraag

Vond je dit artikel leuk?

Bel mij terug

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.